news
joining forces
Meet in Reykjavík
is now under the umbrella of Promote Iceland.
New knowledge
Brain research
shows added value live events.
Covid-19
BTM World 2020
transitions to virtual.
post-pandemic momentum
Dubai Tourism forms Business Events Stakeholders committee,
host first meeting as industry resumes activity.
hotel news
Scandic expects
occupancy of 30-35 percent for September.
Covid developer
Scandic Hotels
launches the largest network of coworking spaces in the Nordic countries.
planned for 16-17 Sep
Update on GIAF
- New dates set for 5-6 November 2020.
sustainability
Sands Expo and Convention Centre
is now a carbon neutral venue.
positive impact
The Hague webinar
celebrates partnerships and first anniversary of Ottawa MOU.
expanding network
ICCA Partners up
with Geneva International Associations Forum (GIAF).
RSS
rss_icon
Links
Winner: Restaurant Tusen, Sweden by Murman Arkitekter
The Restaurant Tusen (One thusand) restaurant in a Swedish ski resort callad Ramundberget is an appropriate gesture to respond to the environmental aspects and the natural forces of the landscape. The simple birch wood tree trunks piled up in a conical form around a steel and wooden inner structure form an outer skin that protects the building from the harsh climatic conditions of winters.

The uncompromising commitment to modern Swedish design is a loyal gesture to the country´s contribution to modernism. It also indicates architects´ dedication to modernity. At the same time the form, which is based on the traditional use of timber tree trunks, links this project to the cultural and architectural history of Sweden.

The restaurant is situated in Ramundberget on a small hill where the tree line meets the mountains.

The building finds its place between slow growing birch trees, brooks and rocks. A location that emphasises the buildings relation to the nature, summer and winter. From this site you have a wide view over well-known mountains in Sweden as Helags and Skars. You see no other buildings from the site where you have easy access to the ski slopes.

We wanted a building that harmonise with the landscapes character both in shape, design and material. Obvious visible on a distance with an inviting entrance area to the south. The restaurant will work a sunny day as well in a vowing winter day around one of the fireplaces inside. The food and drink is based on local specialities. Our ambition is that the interior is both intimate and spacious and offers a magnificent view over the peaks around the building.

The Facade material is given by the surrounding nature, birch logs stands like a huge protecting screen towards the Nordic icy winds. We used the same material for the restaurant in exterior as well as the interior.

The round shape is natural in the in exposed situation and it lets the snow stay on the facade. It lets the cold winds pass and it offers maximal view contact from the inside and open its embrace forming a protected outdoor space where you can sit in the sun towards the white mountains.

In one way it is a mini society with its own mountain water and an own mini sewage treatment works. It could as well have its own wind power station in the future. The building material is transported to the site by truck and piste machine